FREITAG

Om exakt en vecka flyger jag hem igen. Under denna vecka skall jag till Wien två gånger, hålla i trådarna för Erasmus+ eventet här på kontoret samt ha en avskedsmiddag. Min första visit till Wien kommer att gå av stapeln imorgon. Min bästaste Kaski kommer från Berlin och vi ska gå på bar, turista omkring samt äta hotellfrukost! Har inte träffat honom på väldigt länge så kommer att bli ett kärt återförenande. Min andra vistelse till Wien är på tisdagen, då den den officiella Erasmus+ 30 års dagen kommer att firas. Kvällen kommer att vara fullsmockad med program. Dagen efter kommer det att hållas en sammanfattning om eventet, som jag skall hoasta här på kontoret! Sedan börjar det dra ihop sig.

 

 

05.05.2017 kl. 10:48

10 dagar kvar

Hoppsan hejsan och glada vappen!

Detta var tredje året i rad som jag inte hade möjligheten att fira vappen med mina vänner. Firade gjorde jag ändå. Den 31sta april restes majstången här i byn Stoob. Precis som vid påskbrasan så hade man ställt fram bord, stolar och bardiskar som allmänheten fick ta del av. Vappentraditioner är ganska facinerande. På många håll runt omkring i världen firas denna dag av otaliga orsaker. I småstäder Österrike åker unga män omkring på traktorer och lägger ut björkar på snygga damers trappor. Trodde detta var en skämt, eller en urgammal tarditon tills jag själv fick bevittna detta. Trodde Ekenäs var hipster med unga gossar på traktorer, men här äger nog varenda pojke en egen traktor. 

När klockan slog 23 begav vi oss (med traktor givetvis) mot Oberpullendorf för att ta del av nattlivet. Trots att det bor lite under 3000 personer i Oberpullendorf så var krogarna fullsatta. Har ingen aning om vartifrån alla människor kom. Dessutom har dom flera barer, men vi besökte bara två. Givetvis så röker alla inomhus så jag hade fullt upp med att försöka undvika att bli bränd med cigaretterna runt omkring mig med min hejdundrande dans. Efter allt för många timmar fick jag traktor skjuts tillbaka till Stoob. 

Förutom vappenfiras så har jag även hunnit med en teater musikal som hölls i den kroatiska grannbyn under helgen. Då jag läste om den här staden före jag anlände undrade jag varför och hur en stor del av staden har kroatiska som modersmål, men nu har jag fått svar på tal. För många herrans år sedan så imigrerade en hel del kroater hit och skapade sina egna byar. Kroatiskan som talas här är väldigt gammal och saknar därför kroatiska moderna ord, som t.ex diskmaskin. Pratar en kroatsier (?) koratiska och skall köpa en ny diskmaskin så använder dom sig alltså av tyska ord. Femtio procent av musikalen var på kroatiska och resterande på tyska, så det var lite knepigt att hänga med i svängarna. 

Nu är det tio dagar kvar tills jag kommer hem. Jösses vad tiden har gått fort här. 

02.05.2017 kl. 13:37

Ingenting på hjärtat

Idag har jag absolut ingenting speciellt att berätta åt er. Har haft två långa arbetsdagar efter varandra, men utöver det, nada. Tänkte pysa iväg till gymmet nu. En liten uppdatering så att ni vet att jag lever. 

Pausmark och bänkpress har jag iallafall på schemat idag! När jag kommer hem härifrån så tänkte jag börja uppdatera mera om min träning, hur jag tränar, vad jag tränar, varför jag tränar och ja, allt som berör träning eftersom det är en så stor del av min vardag. För tillfället har jag också väldigt spännande planer på gång när det gäller träningen, men det får ni veta mera om då jag är hemma i Finland. Spekulera på bäst ni vill så länge.

Alla dessa framtida inlägg har jag redan nu skapat en kategori för. Ni får själva gissa vilken det är. 

(Använder egentligen inte remmar då jag markar, men eftersom jag inte har något kalk här och bajsgymmets stång är len som en bebisrumpa så far man ta vad man har)

25.04.2017 kl. 17:07

Lördagsflumm

Som jag skrev igår så besökte vi ju Ungern idag. Jag, Diana från jobbet och hennes pojkvän. Planen var alltså shopping 2.0. Vi startade klockan tolv och cirkus trettio minuter senare befann vi oss i varhus nummer ett. Massa billigt krimskrams. Skor, väskor, kläder, smink... you name it. Tyvärr så hade vi missat att alla butiker stänger klockan två på lördagar i denna stad så shoppingen gick ju sådär. Istället för att lägga pengar på nya materiella ting så beslöt vi oss för att besöka en hjärtligt rekommenderad biff restaurang. Vi beställde fruktansvärda mängder mat som vi alla delade på. Tre stora förrätter, en tallrik med sex små medium rare biffar, en enoorm tallrik med en blanding av diverse köttsorter med tillhörande primörer, extra franskis samt två extra såser. Och så drickbart i en större mängd. Allt detta för 92 euro. Ungern is the place to be om du är hungrig. 

Matkoman var stor efter detta. Som den gris jag är så trottade jag i mig absolut mest, men ändå fick vi inte slut på allting. Nu har jag två lådor mat som väntar på mig tills imorgon. Sweet. 

Mina hoods

När jag kom hem vilade jag bort matkoman och begav mig sedan gående till Oberpullendorf, destination gym. Det tar ganska exakt en timme att gå från stället jag bor på till gymmet. Det jag dock hade missat var att fast man har nyckel till gymmet, så slipper man inte in efter klockan 18. Som tur var så hade jag lämnat min cykel i Oberpullendorf på onsdagen då det var full snöstorm på g då jag slutade jobbet, så kunde åtminstone besviket cykla hem igen. 

22.04.2017 kl. 23:20

Freitag Abend

Guten Abend alla mina fans!

Fredagkväll, vad är bättre än det? Jo, shopping i en av Europas största shoppingcenter är bättre! Heelt sinnessjukt stort vart det i SCS - Shopping City Süd, som ligger i utkanten av Wien. Det intressanta med detta shoppingcenter är att det endast har två våningar, vilket resulterar i att det är en fruktansvärt lång byggnad (som dessutom ligger vägg-i-vägg med Ikea). Om ni alltså inte har fattat det än, så är det där jag har spenderat nästan hela min fredag. Började praktiken 7:30 där jag fick vara med och hålla i trådarna för ett möte som ordnas en gång i månaden på Frauenberatungsstelle. Efter mötet åt vi tapas och drack champange, och sedan styrde jag kosan mot Wien med Doris och hennes dotter med bebis. 

Men vet ni vad som är ännu bättre än shopping i SCS? Jo, shopping i Ungern imorgon! Go on praktik utomlands they said, you must save money they said. Vädret har alltså inte varit på topp de senaste dagarna, och därför underhåller vi oss på annat sätt här i min lilla by. Såhär såg det ut igår på morgonen utanför mitt sovrumsfönster: 

Inte kul inte. Senast det sett ut såhär i Stoob i april var någongång på 80-talet. Känns lite som om jag har dragit vintern med mig hit.. Det påstår alla här iallafall. Idag har solen dock visat sig och snön har lyst med sin frånvaro. Det blåser dock väldigt kallt, men som Vasabo så är jag ganska van. Till nästa vecka har dom som tur lovat varmt igen. Håller alla tummar och tår. 

Har btw skapat en ny kategori för min praktikresa här på bloggen under namnet "Österrike". Där kan ni hitta alla inlägg som jag skrivit och kommer att skriva under min sex veckors långa vistelse här :-) Idag är det dessutom exakt tre veckor sedan jag kom hit, vilket betyder att jag endast kommer att vara här tre veckor till. Sjukt vad tiden har gått fort!

21.04.2017 kl. 21:38

Ljuva tisdagskväll

Mina böner har blivit besvarade! Huset jag bor i har äntligen fixat problemet med deras wifi. Förstår inte hur jag har klarat mig tills nu, helt seriöst. Pinsamt, men sant. 

Hur har jag firat detta? Jo, genom att kolla igenom all reality som jag missat. Nu har jag även möjligheten att skriva på mitt sista skolarbete "hemma". Detta är spännande tider skall jag berätta för er. 

Här ovanför ser ni annars en bild från Eisenstadt som jag glömt att berätta att vi besökte under min andra vecka här. Eisenstadt är alltså Burgenlands huvudstad. På bilden ser ni ett gammalt stall som blivit ommodifierat till... ett stadshus kanske det var? Eller en teater? Nåväl. Mitt emot fanns även ett annat stall som nu för tiden är en restaurang. En väldigt fancy sådan. Skulle beställa en kaffe där, och det som är närmast vanligt hederligt finsk kaffe här, är en "Fahrlänger"( i princip en lite större americano). Jag beställde en "Langweiler". En Langweiler. För er som inte har tyska kunskaperna i skick så kan jag berätta att det betyder "en tråkig". Servitören kollade lite snett på mig och började fnissa, men Doris rättade snabbt mitt misstag som tur. För er som följer mig på Snapchat så var det även i denna stad som jag spenderade kvällen i en studio soffa där vi kollade på halvnakna österrikare och folk i masker föreställande Putin, Merkel och Kim. En riktigt förvirrande kväll med andra ord. Tyvärr så glömde jag spara dessa snappar så ni som gick misste om dem, ja, dom är borta för evigt nu. 

18.04.2017 kl. 21:25

Ny vecka

Påskhelgen är över och vardagen har rullat igång igen. På torsdag och fredag tog jag det bara lugnt. Tränade, kollade film och sov i princip. På lördagen var det påskmarknad på morgonen följt av pre-drinks hos Doris. Efter några glas vin styrde vi kosan mot en bar där vi kollade fotboll och umgicks. Jag själv mös mest med barägarens hund. Efter några timmar var det sedan dags för påskhelgens höjdpunkt, påskbrasan. Byborna har under flera veckors tid byggt ett stort påskägg (egentligen skall det föreställa någon slags urna..) av trä som skulle eldas upp klockan 21. Strax före eldes tändes så skjöts det raketer. Runt påskbrasan fanns det barer, massvis med bänkar och bord, mat, musik och mysig belysning.

På söndagen vaknade jag upp med krabbis blandat med förkylning. Cyklade ändå till Doris där påsklunchen skulle äga rum, men matlusten var inte så stor. Drack istället några koppar kaffe och åt 1 kg choklad. Snodde sedan två säsonger dr. House av henne som jag sedan spenderade resten av kvällen med, samt hela måndagen. 

Idag är det tisdag och även denna vecka kommer att bestå av endast fyra arbetsdagar. Skönt. Hoppas att denna flunssa skulle ge med sig dock, inte kul att vara sjuk och vara långt hemifrån.

18.04.2017 kl. 12:31

Påskhelg

Som den ansvarfulla 8-16 arbetaren som jag är här, så har jag påsklov. Lov. Första gången jag har ledigt på påsken på 4 år tror jag. Jag har alltid tyckt om påsk, med det beror nog främst på att man får äta så mycket choklad. Ser jag påsken som en högtid? Nej, det gör jag inte. Vet att fredagen kallas för långfredag, men har ingen aning om vad de andra dagarna kallas för. Ärligt talat så bryr jag mig inte så mycket heller. Vet att det är dubbelt betalt och att man får äta choklad till morgonmål hela helgen. Lördagen kanske inte är en röd dag? Äh, strunt samma.

Iaaallafall. Här har det inte hänt så mycket. Har jobbat, tränat, ätit och lagat skolarbeten. Några ynka sidor kvar att skriva på min engelska essä och så är jag klar. Att hitta motivation till att göra detta kan jämföras med att borra olja. Jag har grävt djubt, borrat fel och borren har gått sönder ett antal gånger. Då jag äntligen borrade rätt blev min vinst många sidor text och rullande hjärnceller.

Ikväll skall jag inte göra någonting. Snor internet av Doris för tillfället och tänkte chilla här en stund och kolla Paradise Hotel och Ex on the Beach (no shame). Imorgon är det den stora påsk dagen här och detta skall firas med en enorm brasa på en äng. Hela byn skall dit, och så även jag. 

Nu har jag dessutom äntligen hittat kaffefilter i butiken, så har haft kaffefest i min lilla lägenhet. Har nämligen förbrilt sökt efter dessa under två veckors tid. Har ingen aning om vad kaffefilter är på tyska så har inte vågat fråga heller.

Kaffeefilter heter det. Googlade just. Typsikt. 

14.04.2017 kl. 18:18

Vecka 2

Snart har jag varit här i två veckor. Tiden har gått fort, men jag har även gjort så fruktansvärt mycket saker. Förutom alla nya platser jag beskådat och allt jobb jag har gjort så har jag även tränat, massor. Har lärt känna stammisarna på gymmet och dom tycker att det är jätte konstigt att ha en finne på deras gym. Dom frågar massa saker om träning i Finland och undrar ifall jag använder steroider. Varför inte liksom? Måste även nämna att med min annars så rostiga tyska så är det en utmaning att förstå vad folk runt omkring mig säger här. Den här sortens tyska och vanlig tysk-tyska kan ungefär jämföras med närpesiska och högsvenska. Men det börjar sakta men säkert gå bättre. Riktigt bra vågar jag faktiskt påstå. 

På jobbet har jag även äran att delta i Frauenberufzentrum's kurser. Skall gå två veckor av en sex veckors kurs. Varje vecka består av ett nytt tema och denna vecka står projektplanering i fokus. Jag skall presentera mitt projekt imorgon, och som tema har jag valt Power Lifting. Ingen av kursdeltagarna har högst antagligen aldrig rört en skivstång eller en hantel, men det är väl på tiden att de lär sig. 

 

12.04.2017 kl. 10:47

Bildbomb - Rust

Rust ligger vid Neusiedlersjöns västra sida nära den ungerska gränsen. Rust är en stad med eget statut och utgör med sina 1 800 invånare Österrikes minsta distrikt. Rust har även Europas största storkkoloni. När du stuttar runt omkring på gatorna kan du höra storkarnas klappande näbbar eka runt omkring dig. 

 

10.04.2017 kl. 16:00

Lina, 24 vårar, hemma ifrån Ekenäs men bosatt i Vasa. Studerar Allmän Pedagogik vid Åbo Akademi och jobbar som väktare. Gillar dokumentärer och bearnaise sås. På fritiden sysslar jag med styrkelyft och umgås med min hund Urban. 

 

 

 

 

Kategorier

Senaste kommentarer

09.04, 17:24Bildbomb - Wien av Daniela
29.07, 19:04Bränd och ledig av Sofus
17.11, 17:07Hallå från graven av Josephine